Συλίκου

Το γραφικό χωριό Συλίκου τοποθετείται 28χιλ. ΒΔ της Λεμεσού, σε υψόμετρο περίπου 650μ από την θάλασσα. Παρ΄ όλο που η περιοχή είναι ημιορεινή, υπάρχουν πολλές εύφορες πεδιάδες και αμπέλια που ποτίζονται από τρεις φυσικές πηγές. Παλιά η Συλίκου ήταν γνωστή για την κουμανταρία (πολύ γλυκό κρασί), άλλα κρασιά, καθώς και την ζιβανία (ένα πολύ δυνατό απεριτίφ), και για τις εξαιρετικές της σταφίδες. Η Συλίκου επίσης παρήγαγε ελιές και αμύγδαλα. Η προέλευση του ονόματος Συλίκου δεν είναι ακριβής. Υπάρχουν πολλές πηγές προέλευσης. Η πιο πιθανή είναι Λατινικής προέλευσης που παράγεται από το όνομα Σελίσια. Η υπέροχη εξοχή, η εύφορη γη του χωριού και το νερό των πηγών, πάντα προσέλκυαν τους ξένους άρχοντες που κατείχαν την Κύπρο.

Η παράδοση μας λέει ότι στη Συλίκου, έκτος από τον κυρίως ναό του χωριού τον Αγιο Γεώργιο, υπήρχαν ακόμη 14 εκκλησάκια/εξωκκλήσια. Σήμερα μόνο 2 από αυτά σώζονται καθώς μερικές τοποθεσίες των άλλων έχουν χαθεί, μα μπορούμε να δούμε τις τοποθεσίες των περισσότερων. Τα γνωστά εκκλησάκια/εξωκλήσια είναι: το εξωκλήσι της Παναγίας της Συρκάς (Συριάς) το οποίο ξαναχτίστηκε πριν 100 χρόνια περίπου, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου το οποίο ξαναχτίστηκε το 2000, το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου το οποίο ανοικοδομείται, το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Παναγίας της Βουναρκώτισσας, του Αποστόλου Αντρέα και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Η Οθωμανική κυριαρχία στην Κύπρο το 1571, έφερε νέους ξένους ιθύνοντες και παρ’ όλο που οι χωρικοί ισχυρίζονταν ότι ζούσαν ειρηνικά και αρμονικά με τους Τούρκους γείτονες μέχρι που έφυγαν μετά την Τουρκική εισβολή το 1974, σίγουρα στο ιστορικό της Συλίκου καταγράφεται διαφορετική ιστορία.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφεί του 2011 από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου οι κάτοικοι έφταναν στους  137  μεταξύ των οποίων και ξένοι, ενώ  παράλληλα αρκετοί απόδημοι  έχουν τα δικά τους σπίτια στο χωριό και το επισκέπτονται συχνά. Οι πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι ,όμως υπάρχουν και  νεότερα ζευγάρια και με παιδιά γύρω στις 10 οικογένειες.