Άλασσα

Η Άλασσα είναι μόλις 12χλμ απο την Λεμεσό στον δρόμο προς τις Πλάτρες. Βρίσκεται βόρεια του φράγματος Κούρη με υπέροχη θεα του φράγματος. Το χωριό μεταφέρτηκε στην σημερινή του θέση το 1985 ένεκα της κατασκευής του φράγματος.

Η ιστορία της Άλασσας άρχισε τον 17ο αιώνα π.χ. και σιγα-σιγα μέσα απο τους επόμενους αιώνες εγκαταλείφτηκε. Ξανάρχησε η ζωη του πάλι στο 1881μ.χ. ως μια μικρή κοινότητα 23 κατοίκων. Το 1930 ο πληθυσμός μεγάλωσε πολύ, ώσπου σήμερα να υπάρχουν γύρω στους 200 κατοίκους.

Έχει ενα εστιατόριο και ενα πολύ ωραίο πάρκο με μεγάλη ποικιλία πουλιών που έχει το όνομα του χωριού. Θα βρείτε επίσης στην Άλασσα και την ταβέρνα Κούρης στον κύριο δρόμο. Το παλιό χωριό, που είναι τώρα κάτω απο τα νερά του φράγματος, βρισκώταν στην δεξιά όχθη του ποταμού Κούρη. Οι χωριανοί καλλιεργούν αμπέλια, αμυγδαλιές, ελιές, χαρούπια και διάφορα εσπεριδοειδή.

Το 1984 άρχισαν οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Πάνω Μαντιλάρη. Κανένας δεν θα προέβλεπε πως η Άλασσα θα γινώταν γνωστή σε τρείς ηπείρους. Το ενδιφέρον για την Άλασσα άρχισε το 1988 με το πρώτο σεμινάριο που έγινε στο πανεπιστήμιο του Καίϊμπριτζ. Το 1993 τα αποτελέσματα των αρχαιολόγων εδείχθησαν στο Αμερικανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο στη Ουάσινγκτον. Το 1995 αυτά τα αποτελέσματα εδείχθησαν και σε 4 πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Μελβούρνης, Σύτνεης, Κάμπερας και Λατιρόβης. Επίσης το 2000 και στην Αμερικανική Ακαδημία Αθηνών.

Η πρόσκληση για να δειχτούν αυτές οι ανευρέσεις απο την περίοδο ορείχαλκου και στο Λούβρο δείχνει ξεκάθαρα την μεγάλη αξία αυτών των ευρημάτων. Για 3 μήνες μέσα στην πυραμίδα του Λούβρου υπήρχε τεράστια αφίσια που διαφήμιζε την κοινότητα Άλασσας. Στον Πάνω Μαντιλάρη οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μεγαλύτερο κτίριο της τέλος εποχής χαλκού (1440τμ) στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφεί του 2011 από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου οι κάτοικοι έφταναν στους 282.