Απεσιά

Η όμορφη και γραφική Απεσιά ορθώνεται εδώ και αιώνες, στα νότια της οροσειράς του Τροόδους, στο μέσο των ποταμών Γαρύλλη και Λιμνάτη.

Είναι ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, χτισμένο σε υψόμετρο 480 μέτρων.

Στην Απεσιά, το παλιό με το νέο συνυπάρχουν, από τη μια ένας παραδοσιακός οικισμός με μικρές πετρόκτιστες κατοικίες και από την άλλη διάσπαρτες νέες μεγαλύτερες κατοικίες στα δυτικά και νοτιοδυτικά του παλιού οικισμού.

Ιστορικά Στοιχεία

Η ιστορία της Απεσιάς αρχίζει χιλιάδες χρόνια πριν όταν εγκατασταθήκαν στο χωριό, οι πρώτοι κάτοικοι από την Απεσό της Μ. Ασίας.

Τη μακραίωνη ιστορία του χωριού επιβεβαιώνουν οι επιτύμβιες κολώνες με ελληνικές επιγραφές στην αυλή του σχολείου και της εκκλησίας, καθώς και αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Γκάννις, καταστράφηκαν παράνομα.

Ειδικότερα, ευρήματά καθώς και αλλά πολιτιστικά κατάλοιπα φανερώνουν πως η περιοχή είχε κατοίκους τη νεολιθική, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά φραγκοκρατία και ενετοκρατία.

Πάντως το χωριό, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, δεν περιλαμβάνεται στον «κατάλογο των φεούδων ή των βασιλικών κτημάτων της λουζινιανο- ενετικής περιόδου».

Ονομασία

Το όνομα του χωριού φαίνεται πως σχετίζεται με την Απεσιά- την Απεσό προφανώς- της Μικράς Ασίας, όπως αναφέρει ο Νέαρχος Κληρίδης. Ο τελευταίος μάλιστα συνδέει την ονομασία του χωριού με την άφιξη κατοίκων από την ομώνυμη περιοχή της Μικράς Ασίας.

Πληθυσμός

Η Απεσιά από τη δεκαετία του’80 έως σήμερα ακολουθεί ανοδική πληθυσμιακή πορεία. Το χωριό με την ολοκλήρωση μιας σειράς βελτιωτικών έργων αλλά και χάρη στην ηρεμία και ανθρωπιά που προσφέρει η ύπαιθρος,αισιοδοξεί πως δεν θα συγκρατήσει απλώς τον πληθυσμό της αλλά και θα τον αυξήσει, προσελκύοντας νέους μόνιμους κατοίκους.

Εκπαίδευση

Στο Δημοτικό Σχολείο της Απεσιάς φοιτούν 36 μαθητές. Από τη σχολική χρονιά 2007 λειτουργεί ο θεσμός του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου όπου οι μαθητές μένουν στο σχολείο μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Συνολικά διδάσκουν στο σχολείο οχτώ εκπαιδευτικοί. Όσοι μαθητές φοιτούν στην προδημοτική, γυμνάσια και λύκεια της Λεμεσού μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορείο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφεί του 2011 από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου οι κάτοικοι έφταναν στους 474.